Floorball for handicappede

Hvad går initiativet ud på?

Initiativet går ud på at introducere fysisk og psykiske udviklingshæmmede floorballspillere til foreningslivet, og at inkludere dem i almen idrætten, samt give dem overskud og selvværd, for at styrke deres overskud til at klare hverdagen og livets mange andre udfordringer. Mange udviklingshæmmede har meget svært ved at blive inkluderet i almen idrætten, ofte fordi mange klubber ikke har viden og ekspertise til at gribe unge mennesker med forskellige udviklingsforstyrrelser. Mange af disse unge mennesker ville godt kunne inkluderes i sportsforeninger, hvis bare de fik den rigtig hjælp. Klubberne er ofte meget positivt indstillet over for nye initiativer, og i det her tilfælde var det Vanløse floorball klub, som var klar til at hjælpe med til at give udfordrede unge mennesker en chance for at dyrke deres sport.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Der vil først og fremmest blive sat fokus på floorball, som er en rigtig fed holdsport, men desværre en meget overset sportsgren. Den kan dyrkes at alle mennesker, lige meget om man er 5 eller 70 år gammel, lidt overvægtig, handikappede eller aldrig rigtig har dyrkede nogen form for sport. Så vil man efter få timers træning, kunne mærke markant forskel. Med både teknik, kondi, spilleglæde og kammeratskab. Der vil forhåbentlig også sætte gang i andre floorball klubber, om at starte flere parasport hold rundt over hel Danmark. Så der i fremtiden kan komme en parasport-liga.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

I 4 år har LAVUK er en ungdomsklub for Fysisk og psykiske udviklingshæmmede, haft et samarbejde med Vanløse floorballklub, om at starte et parasporthold. I første omgang for at give spillerne bedre træningsforhold, så de kunne dyrke deres sport og udvikle sig yderligere. Men også for at give dem mulighed for at blive medlem at en sportsforening, med alle de udfordringer og goder der følger med. Det viste sig hurtig, at spillerene udviklede sig meget positivt, i første omgang som floorballspiller, men også mentalt og psykisk tog de nogle kvantespring. Deres sammenhold, selvfølelse, kondi og empati for hinanden, er blevet en kæmpe styrkelse for holdet. De fik overskud til at begyndte med at spille med i forskellige motions og firma stævner, det gik så godt at holdet fik blod på tanden, og fik mod på større udfordringer, foreslog Vanløse floorballklub, at parasportholdet kunne deltage i serie1 i København, og dermed spille på lige fod med resten af de københavnske floorball klubber. Og da der i Danmark ikke findes nogen floorballstævner eller turneringer for udviklingshæmmede, var holdet klar til udfordringen. Holdet har nu spillede 2 sæsoner i almen idrætten, og det har været med til at nedbryde mange fordomme om handikappede i ”normal” idrætten. Og den skepsis om det nu var en god ide, og udsætte dem for det pres. Men det er kun positive tilbagemeldinger, fra både modstander, dommer, forældre, pædagoger m.m. og ikke mindst fra spillerene selv, der selvom det kan være hårdt spillede kampe og indimellem taber stort. Så rykker de sammen, klapper sig selv på skulderen, trækker Vanløsetrøjen over hovedet og klar næste gang der er kamp, og der er en dejlig glæde og stolthed i stemmen, når de står omkring målet, og råber ” HVAD KÆMPER VI FOR? SEJR”.

Billeder eller YouTube