Cykelglæden

Hvad går initiativet ud på?

At inkludere skadede veteraner i cykling i en "almindelig" Idrætsforening. Gennem nogle stærke ankermænd er det lykkedes Cykelglæden at skade et rum, som skadede veteraner med bl.a. PTSD kan se sig selv i. Derved opnår den enkelte veteran at vende tilbage til den almindelige Idrætsforening og her, ugentlig indgå i et cykelfællesskab, hvor der er plads til såvel nybegynderen, den meget rutinerede, den skadede veteran og motionisten der endnu overvejer at investere i sin første racercykel. Med fælles afgang og fælles hjemkomst til klubhuset igen og indimellem små "De-tours" for de rutinerede og hurtige, er Cykelglæden lykkes med, via almindelig træning, at inkludere PTSD-ramte veteraner, der ofte har brug for trygge og ens rammer for at kunne få hverdagen til at fungere. Ingredienserne i denne succes er en på forhånd kendt ”Dagens rute”, en eller to faste gennemgående kendte personer, gerne med kendskab til skadede veteraner og PTSD samt menneskelig rummelighed, glæde og en sød tand. Men alt i alt er initiativet "bare" cykeltræning med kæmpe fokus på inklusion og hygge som ses efter hver træning, hvor der nydes en kop kaffe sammen med en eller flere romkugler eller hjemmebagt kage.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Idrætsforeningerne og i dette tilfælde Cykelglæden har fået en del nye medlemmer gennem det samarbejde, som de har med den lokale Veterankoordinator, DIFs Soldaterprojekts Safe Zones, så foreningsidrætten får nye og flere medlemmer. Tiltaget åbner samtidig får en forståelse blandt ”almindelige” mennesker om PTSD, hvad sygdommen er for en størrelse men vigtigst af alt – at det er helt almindelige danskere, der har ydet og betalt en stor pris for Danmark og dem selv. Tiltaget kommer samfundet til gode gennem livsglæde og -kvalitet som bl.a. kan måles via udgifter til behandlingssystemet. Hvis vores PTSD-ramte kommer ind i et etableret fællesskab – og her vitterlig bliver inkluderet sættes der speed på deres recovery, og derved kommer disse personer hurtigere tilbage til ”det almindelige liv”.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Cykelglæden skal vinde Danskernes Idrætspris, fordi dette tiltag er så vigtigt og genialt for en mindre gruppe borgere. Man kan sige, at det er en lille ting, der gør en kæmpe forskel, og faktisk er det et utrolig simpelt tiltag, som nemt kan kopieres til andre idrætsgrene og andre sygdomme. I dette tilfælde er det skadede danske veteraner, der har betalt en kæmpe pris for at kæmpe for Danmark, som bliver hjulpet. Det eneste, det kræver for at opskalere dette vidunderlige tiltag, er én person i hver Idrætsforening med kæmpe empati og rummelighed for mennesker og fortællingerne bag disse. Ved at møde udsatte borgere, hvor de er, med viden om netop deres udfordring er det muligt at inkludere alle i et eksisterende idrætstilbud og det gør lige netop Cykelglæden i dette tilfælde. Til glæde for dem selv og i dette tilfælde PTSD-ramte veteraner.