Svæveflyvning på skoleskemaet

Hvad går initiativet ud på?

Hen over forår og sommeren 2018 og 2019 afvikledes et læringsprojekt om aerodynamik og praktisk flyvning i et samarbejde mellem Mølholm Skole, Vinding Skole (begge under Vejle kommune) og Vejle Svæveflyveklub. Læringsprojektet var en del af Vejle Kommunes projekt ”Åben Skole”, hvor det grundlæggende var ideen, at man skulle have eleverne og undervisningen ”ud af klasseværelset”. Elever fra 8. klasse deltog i projektet for specielt kvalificerede og interesserede elever med gode evner inden for naturfagsområdet. Projektet indebærer teoretisk undervisning i meteorologi og aerodynamik. Disse 2 fag spiller godt op imod skolens undervisning i fysik. Den teoretiske undervisning blev givet af klubbens erfarne instruktører på skolerne efter en introduktionsdag på flyvepladsen. Praktisk flyveundervisning gennemførtes som ”lejrskole” på flyvepladsen 3 dage i august. Endemålet var, at eleven skulle have kendskab til og kunne udføre de mest basale manøvrer med et fly (under flyvning med instruktør). Når man som svæveflyver boltrer sig på den absolut største og smukkeste udendørs sportsplads, nemlig lufthavet over Danmark og flyver på solenergi uden motor, oplever man virkelig, hvor storslået naturen er, og hvor smukt landet tager sig ud set oppefra. Deltagerne får en helt uforglemmelig naturoplevelse og introduceres til en sportsgren, hvor fællesskab, kammeratskab og sammenhold er en forudsætning for at få tingene til at fungere. Desuden er der en meget bred alderssammensætning i klubben, ældste aktive pilot er over 80 år, således introduceres de unge deltagere til en klub, hvor alle aldre, samfundslag og begge køn er repræsenteret. De deltagende skoler evaluerede projektet som en succes, idet alle deltagende elever havde udtrykt stor begejstring for oplevelsen, de erhvervede indsigter og opnåede færdigheder. Dagene med den praktiske undervisning på flyvepladsen havde eleverne syntes godt om, og oplevelsen af at flyve som fuglene havde gjort et uudsletteligt indtryk. Flyvningen blev logbogsført som normal svæveflyve-undervisning og kunne således direkte anvendes i en efterfølgende svæveflyvecertifikat-uddannelse, hvis eleverne skulle ønske dette (hvad alle deltagende drenge gjorde i 2019). Vejle kommune gav tilskud til projektet i 2018, i 2019 kunne projektet gennemføres takket være tilskud fra DIF og DGI’s foreningspulje. Projektet har vakt opsigt og stor interesse i flere kommuner, der har forespurgt om projektet organisation og afvikling. Vejle kommune har givet sin varmeste anbefaling af projektet, men har ikke midler til at støtte projektet igen Klubben ville derfor gerne om muligt opnå økonomisk sikkerhed for også at kunne afvikle og udvikle på projektet i en årrække fremover.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

De unge introduceres til en stærkt socialiserende idrætsgren, hvor sportskammeraterne er såvel drenge som piger, unge som gamle og hvor alle fag og samfundslag er repræsenteret. Her trives virkelig foreningsdanmarks ånd med uegennyttighed, sammenhold og samarbejde. Ved at opleve fællesskabets nødvendighed for at få tingene til at fungere lægges der et frø i de unge, som kan give dem den positive oplevelse, det er at indgå i arbejdet i en idrætsforening for at kunne udøve sin sport, selv om det ikke lige skulle være flyvning. Vi har haft den store glæde at kunne give de deltagende unge mennesker "en på opleveren", hvilket har bragt mange af dem permanent ud idet fri på flyvepladsen i stedet for at sidde begravet i computerspil, virkelighedens fællesskab er så meget bedre.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Vi finder, at projektet er nytænkende (selv om det nu har kørt hos os et par år), idet dette princip med at samarbejde med kommunerne om den "Åbne skole" kan udbredes til mange andre sports-/idrætsgrene, hvis flere bliver opmærksomme på muligheden. Såvel kommunen som skolelederne og ikke mindst de deltagende elever og vi i flyveklubben har været begejstrede for resultaterne og forløbet, og det er da i den grad en win-win situation. desværre er det ikke helt uden omkostninger for os som klub at gennemføre dette, på trods af at alt arbejde fra klubmedlemmer er frivilligt og dermed gratis. Hvis vi vandt prisen, kunne det holde projektet i gang i flere år, og forhåbentlig ville flere få øjnene op for denne form for samarbejde med kommunerne ved at "sætte idræt/sport på skoleskemaet"

Billeder eller YouTube