Slip legen fri med motorikken

Hvad går initiativet ud på?

Hørning Håndbold har i sæson 2019-2020 uddannet to af vores frivillige til motorikvejledere ved Vendts motorik og naturskole. Inden vi blev lukket ned p.g.a. Covid-19, startede vort Tumle-team anført af de to, som var under uddannelse, familiedage op i Hørning. P.t. har vi afholdt 3 familiedage med fokus på motorik for familier med børn i alderen 0-5 år. Her kan småbørnsforældre uden at være en del af vores forening møde op og ”snuse” til foreningslivet eller blot komme for hygge og få motorikvejledning til deres børn. Større søskende, bedsteforældre mm. er også velkommen. Hørning Hallen forvandles på disse dage til en stor motorik- og sansebane – et sandt paradis for familiesamvær og ikke mindst med mulighed for at få gode råd og vejledning med hjem om motoriskudvikling fra vores dygtige frivillige. At få taget hånd om motoriske udfordringer i en tidlig alder, eller som forældre at få støtte, råd og inspiration til, hvordan man via sanse- og motorikøvelser træner/udfordrer sit barn, er rigtig vigtigt mht. senere indlæring og sociale kompetencer. Det er vores plan fortsat at investere frivillige kræfter i en videreførelse af dette koncept, når Covid-19 tillader dette. Desuden har vi netop udbygget vort tilbud med et motorikhold for forældre/barn fra 4 mdr.-10 mdr. og planlægger at starte flere hold op i 2021, så vi kan tilbyde motoriktræning til forældre/barn helt op til 3 år (aldersopdelt). Dette tiltag foregår på mindre hold af 8 børn med forældre pr. gang. Det er bevist, at hvis kroppen ikke stimuleres, så bliver hjernen det heller ikke. Når børnene opnår stærke primære sanser, så får de nemmere tilgang til bl.a. at tilegne sig færdigheder, de får mere selvværd og selvtillid og nemmere ved at være sociale og dermed følge med kammeraterne, herunder bl.a. at deltage i sportsaktiviteter. Det er desuden bevist, at indlæring i skolen også hænger nøje sammen med de motoriske færdigheder. Vi håber, at vi i Hørning Håndbold kan gøre en forskel – og være medvirkende til via vejledning til forældrene at give mange børn en god start på livet. Det er aldrig for sent at træne motorik, og man kan altid rette op på manglende vedligeholdelse af primærsanser uanset ens alder. Derfor vil vi også tilbyde hjælp til vores trænere med at få mere motoriktræning ind i den alm. håndboldtræning helt fra U9 pige og drenge til vores senior hold og bruge det bredt i vores foreningen.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Vi tænker, at vort initiativ vil komme foreningsidrætten til gavn på flere måder og give børnene bedre betingelser for dels at have det sjovt med deres idræt og herigennem opnå sociale kompetencer og mere selvværd. Derudover tænker vi, at der evt. kunne være den bonus/gevinst, at nogle forældre evt. senere kunne tænkes at få lyst til at bidrage som frivillig i en forening. Der har den senere tid været en del debat og opråb bl.a fra sportens verden omkring, at børns motorik halter og at børn af "skærmgenerationen" ofte har meget ringe motorik. Dette betyder i mange tilfælde, at man må starte helt fra bunden, når børnene begynder til sport. Med en tidlig indsats på det motoriske plan bliver det formentlig også nemmere at fastholde medlemmer, da det oftest er sjovere at dyrke en ting, som man føler sig nogenlunde god til. PS. ville gerne up-loade vores motorikfolder, men kan ikke up-loade en PDF. Sender gerne efterfølgende:-)

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Hørning Håndbolds initiativ skal vinde Danskernes Idrætspris, fordi vi med tilbudet om motoriktræning fra 0-? år er medvirkende til dels at give mindre børn en bedre start i livet samt at hjælpe større børn og endog give vores seniorspillere mulighed for bevidsthed om vedligeholdelse af de primære sanser, som vil være dem til gavn både på, men også udenfor håndboldbanen. Vi er lige startet - først med familiedagene og nu med forældre/barn hold - og kommer i den kommende tid også til at hjælpe trænerne på de lidt større hold med vejledning. Vi vil med nævnte initiativ gøre en forskel, og hvem ved? - måske kan vi hjælpe "skærmgenerationen" lidt i den rigtige retning.

Billeder eller YouTube