GAME Streetmekka Aalborg

Hvad går initiativet ud på?

GAME Streetmekka Aalborg er en facilitet dedikeret til positive udviklende fællesskaber omkring gadeidræt. Med GAME Streetmekka Aalborg er det lykkes at transformere en gammel uudnyttet industribygning (Aalborgs gamle eternitfabrik) til et samlingspunkt for både idrætsforeninger og selvorganiseret aktivitet, hvor der siden februar 2018 dyrkes gadeidræt i al slags vejr 365 dage om året. Husets knap 2.500 kvm er fordelt på en asfaltbane til street basket, gadefodbold og panna, et parkourområde, et streetart område, en klatrevæg til bouldering og to dansesale. Den grundlæggende vision for huset er at skabe et socialt, lettilgængeligt og fleksibelt idrætsinitiativ til børn og unge uanset køn, social og etnisk baggrund. Særligt også børn og unge som ikke tager del i traditionelle idrætstilbud. Et eksempel på sidstnævnte er aktiviteten ”Fællesskab på asfalten” hvor børn med psykosociale udfordringer undervises i parkour, hvilket har givet nogle imponerende resultater ift. børnenes fysiske og motoriske udvikling, netværksdannelse samt trykhed og selvtillid i idrætsdeltagelse. I GAME Streetmekka Aalborg kan man møde op alene og låne bolde eller andre rekvisitter til selvtræning. Oftest oplever man dog brugerne selv koordinere spontane boldspil eller andre fællesaktiviteter. GAME Streetmekka Aalborg tager udgangspunkt i gadeidrættens grundværdi, nemlig at man lærer af hinanden og udvikler sig i fællesskabet. Udover selvorganiserede aktiviteter er der mulighed for at deltage i åbne træninger med instruktør uden tilmelding. Det er tilladt at komme, når man har lyst og overskud til det, og uanset om det er ens første gang, eller om man har erfaring inden for aktiviteten. For at introducere så mange som muligt til gadeidræt har GAME Streetmekka Aalborg opbygget et godt og tæt samarbejde med skoler og institutioner i Nordjylland. I 2019 blev der gennemført hele 241 skole- og institutionsbesøg med gadeidræt i huset. Hvad enten man vælger at deltage i åbne træninger i breakdance drevet af frivillige rollemodeller, foreningsdrevne jams i street workout, selvorganiserede pick-up games i basket, eat up n’ meet up (gadefodbold med efterfølgende fællesspisning) eller bare hænger ud, er man sikker på at blive mødt med en high five og den smittende positive stemning, der kendetegner huset.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Med sit rå industrielle udtryk er GAME Streetmekka Aalborg en unik ramme for foreningsaktiviteter og træninger af bl.a. Aalborg Klatreklub, Aalborg Street Workout og Aalborg Basketball Klub. Huset fungerer i høj grad som brobygger til foreningsidrætten, hvor man i de selvorganiserede aktiviteter eller åbne træninger kan prøve kræfter med de forskellige typer idrætter (måske for første gang) og samtidig lære instruktører og andre udøvere at kende. Dermed fungerer aktiviteterne både som en introduktion og styrker relationer, der letter overgangen til foreningsidrætten. Huset er også eksempel på synergieffekter mellem idrætter, når man fra starten har tænkt, at forskellige aktiviteter tilbydes i samme arena synligt for hinanden uden lukkede haldøre mellem aktiviteterne. I GAME Streetmekka Aalborg oplever man derfor meget ofte, at besøgende bliver inspireret til at prøve andre idrætter end dem, de oprindeligt var kommet for at dyrke. Det har fx skabt en god synergi at placere parkour, street workout og bouldering i samme ende af den åbne industrihal, og dagligt ser man også basketballspillere på klatrevæggen eller klatrere tage del i gadefodbold.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

GAME Streetmekka Aalborg sænker barrieren for deltagelse i idrætsfællesskaber ved at tilbyde et unikt mix af selvorganiserede, semi-organiserede og traditionelle foreningsdrevne aktiviteter. Der er plads til alle uanset alder, køn, social og etnisk baggrund, og huset er et samlingspunkt for alle, der har interesse i gadeidræt og street kultur, hvor vi lærer af og inspirerer hinanden. Det handler om at have det sjovt og om at være med. Fællesskab er husets kerneværdi, og når du træder ind i huset, vil du blive budt velkommen præcis som du er. Derfor er GAME Streetmekka Aalborg ikke én idræt, som du melder dig til, men er et fællesskab bygget op om gadeidræt, hvor vi hylder dét at bevæge sig og være sammen med andre, samtidig med at der er plads til at være sig selv, møde op alene eller med venner, træne på egen hånd eller følge en instruktør.

Billeder eller YouTube

https://www.facebook.com/1725042414399314/videos/916720492159208 

Ved brug af videoen skal GAME og Hedegaardfoto krediteres.