AquaSafe@Home

Hvad går initiativet ud på?

Vi ville i starten af foråret have præsenteret vores medlemsklubber for AquaSafe – et livredningskoncept, som gør svømmeklubbernes medlemmerne klar til at kunne undgå ulykker i vandet, samt redde sig selv og andre, hvis uheldet skulle være ude. COVID-19 forhindrede os desværre i lanceringen af AquaSafe, da vores foreninger ikke havde adgang til svømmehallerne. Derfor producerede vi AquaSafe@home, ud fra tanken om, at selvom man ikke kan komme i svømmehallen, kan man alligevel godt blive strandklar. AquaSafe@Home er således en række livredningsøvelser, man kan lave alene eller sammen med sin familie hjemme hos sig selv – indenfor eller udenfor. Til AquaSafe@home skal man selv producere udstyret og øve sig med det, og i en række videoer viser og forklarer vi med egne børn, hvordan man skal gøre. Med fortsat coronalukkede svømmehaller op imod sommeren, så vi et aktuelt behov for også at vise vejen til vandglæde i åbent vand. Derfor udvidede vi AquaSafe@Home med en Beach Edition. Vi satte os for at fremme vandglæde i åbent vand ved at vise magiske vandøjeblikke i og en vej til vandglæde udendørs. Med udgangspunkt i hjemmearbejde var vi ansatte på stranden med egne børn, hvor vi optog film med differentierede øvelser i åbent vand. Gennem 8 film satte vi fokus på brugen af våddragter til børn, og hvordan man gennem simple øvelser, uden store krav til hjælpeudstyr kan gøre børn nysgerrige og motiverede på nye udfordringer i vandet. Alt materiale og videoer blev lanceret på Dansk Svømmeunions Facebookside og hjemmeside, og vi sendte mails til alle klubber, som gjorde opmærksom på konceptet, så de kunne dele det med deres medlemmer. TrygFonden har siden brugt dele af filmene til deres egen kampagne på Respekt for Vand Facebookside.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

I en tid, hvor vores foreninger var handlingslammede på grund af lukkede svømmehaller landet over, så vi en mulighed for at byde ind med et konkret koncept, som foreningerne kunne tage direkte ned af hylden og videreformidle til deres medlemmer. Foreningerne var i forvejen hårdt presset i perioden på at holde på deres medlemmer, og flere følte en forpligtelse over for deres medlemmer at give noget igen for det kontingent, som alle fortsat betalte. Med AquaSafe@Home kunne foreningerne let og simpelt give noget tilbage til deres medlemmer, som de kunne bruge nu og her, samtidig med at de kunne vise, at de sætter fokus på sikkerhed i vand højt på dagsorden.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

AquaSafe@Home er et nytænkende og simpelt koncept, som sætter stort fokus på vandglæde og vandsikkerhed uden at være begrænset af adgang til svømmehaller og uden høje krav til udstyr. Det er således et koncept, som har passet godt ind i en tid, hvor vi har været begrænset af at mødes og dyrke de aktiviteter, vi elsker. Via videomateriale, der viser, hvordan man skal gøre, er AquaSafe@Home let og simpelt at gå til derhjemme for alle, samtidig med, at det inspirerer at se andre små børn finde vandglæde. Med AquaSafe@Home har vi givet foreningslivet muligheden for at give noget videre til deres medlemmer, som de ellers ikke har kunnet i en lang periode under corona-krisen. Dette har de kunnet, uden selv at skulle tænke store tanker i en tid, hvor de har været presset på mange andre områder for at overleve. Samtidig har det givet foreningerne mulighed for at vise social ansvarlighed i forhold til at fremme livreddende aktiviteter for børn. AquaSafe@Home kan desuden bruges af skoler som undervisningsmateriale og af turistforeninger, som ønsker at formidle sommeraktiviteter som børn og voksne kan lave sammen ved vandet. Materialet er således tilgængeligt og til at gå til for alle .

Billeder eller YouTube