Mobil Pumptrack - TSIF cykling

Hvad går initiativet ud på?

Vi ville for to år siden rigtig gerne have flere medlemmer i TSIF Cykling, og det har vi fået! Vi fik udviklet en ”mobil BMX bane”, som vi kunne tage med ud til de lokale skoler og børnehaver samt til diverse arrangementer, for at fange børnenes interesse for cykling. I dag er det blevet til følgende konceptet: Vi tager ud til eksempelvis en skole og stiller en Pumptrack op. Herefter giver vi undervisning til både børn og tilknyttede voksne, så de får en grundig introduktion til teknikken samt sikkerhed i forbindelse med brugen af pumptracken. Typisk tager vi 4.-6. klasser igennem på 2 timer. Derved lærer op mod 150 børn, hvordan man kører på banen og ca. 5 voksne får en hands-on træning. Efter denne introduktion låner skolen banen i typisk 2 uger. I 2019 afholdt vi 25 af sådanne Pumptrack arrangementer i vores nærområde.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Projektet har uden tvivl skabt stor opmærksomhed og interesse for BMX og cykling generelt. På baggrund af dette initiativ og denne indsats gik vi sidste år fra 20 til 60 medlemmer i vores BMX afdeling. I år nåede vi efter sommerferien 78 medlemmer og måtte arbejde hårdt for at håndtere alle de nye medlemmer. Derudover er mange af de nye medlemmer, vi får, ikke længere ”helt nye og uerfarne”. Mange af dem er allerede ret dygtige på cykel, når de kommer til os første gang, efter at have kørt på Pumptrack i skolen. Vi har også haft pumptracken ude hos flere børnehaver, og her er resultatet mindst lige så interessant. Børnene synes, at det er megasjovt at køre Pumptrack og udvikler sig lynhurtigt på cykel. Det har også betydet, at vi har fået en del nye medlemmer i 4-5 års alderen. Det er fedt at se, hvordan også de mindste hygger sig til træning, og dejligt at høre forældrene berette om, hvor meget børnene glæder sig til at komme til BMX. Når vi er ude og lave Pumptrack events har vi altid flyers med og inviterer dermed børnene hen og prøve BMX i klubben. Vi har også erfaret, at Pumptracken er en rigtig god måde at skabe samarbejde mellem forening/skole/børnehave. Flere skoler har først haft et Pumptrackforløb på skolen, og siden lavet et klassearrangement på BMX banen, hvor børnene kan komme og prøve næste skridt mht. udfordringer på 2 hjul. Rekrutterings koncept med Pumptracken kan også bruges af MTB klubber.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Det er et koncept, som er nemt for andre at gøre brug af. De fleste skoler har plads til en mobil Pumptrack, og så kan det være helt individuelt, hvor meget en forening tager Pumptracken på turné. Blot ved at sætte en Pumptrack op på én lokal skole, skaber man en passiv rekruttering til BMX/MTB klubben. Derudover har der vist sig en masse andre værdier. - Flere børn begynder at cykle til skole og de får således mere hverdags-motion - Børnene bliver mere sikre på cyklen og således også i trafikken - Pumptracken kan rumme mange af de børn, som ikke trives med fodbold og andre boldspil - Vi har set/hørt mange eksempler på børn, der har det svært i skolen og pludselig stråler, fordi der her er noget de kan finde ud. Der er et socialt samvær de ”kan være i” og de er pludselig en del af et fællesskab. - Vores lokale børnehave er begyndt at tage på cykelture ud af huset, efter at pumptracken har givet de tilstrækkelige cykelfærdigheder.

Billeder eller YouTube