Lystrup Svømning - bålhytte

Hvad går initiativet ud på?

Lystrup Svømning etablerer foran vores svømmehal en bålhytte med udekøkken og siddemiljøer i stedet for den traditionelle cafeteriadrift. Vi har især fokus på at samle klubbens unge til omkring mad i det fri og samtidig komme væk fra ”frituregryden”. Det skaber mulighed for at være aktiv udendørs og skabe sammenhold på en anderledes måde i en svømmeklub. Vi ser unge komme før og efter træning samt at tiltrække andre unge til fællesskabet i klubben også dem, der ikke ønsker at dyrke aktivitet i svømmebassinet Området er bygget op omkring en grillhytte med udendørskøkken og et opholdsmiljø med spise- og opholdspladser. Her vil vi lave arrangementer som samler de unge og skaber liv på pladsen. Vi vil arrangere udendørs fællesspisning for byens borgere med gryderetter over grillen, grillpølsesmagning i samarbejde med et lokalt supermarked eller fælles madlavning for frivillige med fokus på grønt mad eller madspild. Vi har i hele projektet haft stort fokus på at forme miljøer og aktiviteter, som både er egnet til planlagt aktivitet, men også er imødekommende og motiverende for spontant ophold og samvær. Vi ser stor værdi i at udvikle foreningstilbud, hvor målgrupper mødes på tværs og skaber glæde ved at opleve og afprøve forskellige nye som kendte interesseområde/motionsformer ved brug af områdets faciliteter. Vi vil med aktivitetspladsen kunne aktivitetsskabe på tværs af interesser og skabe nye og anderledes fællesskaber, motionsvaner og samlingspunkter, hvor folk inspireres af hinanden. Derudover skal aktivitetspladsen inddrages i udvikling af nye holdtyper, der kombinere svømning med udendørstræning på pladsen, på de tilstødende boldbaner, i hallen, på stierne og i skoven. Det skal være mere naturligt at bruge miljøet på tværs og sammenkoble svømme- og vandaktivitet med andre typer af bevægelse inden for såvel idræt som motionsvaner. Aktivitetspladsen vil være offentlig tilgængelig og et udflugtsmål i selv og indbyde til, at folk kommer før og bliver efter endt aktivitet. Mulighederne er uendelige og sammen med især de unge selv i og omkring Lystrup, vil vi skabe nye fællesskaber og tilgange til det at være sammen.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Lystrup Svømning er Danmarks 2. største svømmeklub med næsten 5.000 aktive medlemmer, der alle svømmer mindst en gang ugentligt. Et medlemstal, som vi har en udarbejdet en aktivitetsplan for, således vi forventer at tælle over 7000, når det nye center og udendørsmiljøet står klar ultimo 2021. Derudover vil pladsen blive besøgt af forældre, bedsteforældre og andre, der følger børn til svømning samt tilskuer til diverse stævner og events. Ude området bliver offentlig tilgængelig og forventes ugentligt at have mellem 10.000 – 15.000 besøgende, idet det ligger op til Lystrup Skole, daginstitutioner, indkøbscenter og ved stisystemet, som går ned til Lystrup Hallen, som ligger få 100 meter væk fra stedet. Lokale- & Anlægsfonden Gennem forskellige workshops og møder har Lystrup Svømning lagt sig fast på fem grundlæggende værdier, som afspejles i projektet og samtidigt sikrer, at Svømme- og Aktivitetscenteret bliver bygget op omkring foreningskultur og vandforsamlingshus ”tanken”. 1. At skabe rammer for aktivitet og fællesskab i og omkring bassinerne, som inspirerer til at svømning og vandaktiviteter kan kombineres med sociale tiltag og andre idrætsformer. 2. At ude og inde arealer tænkes sammen, så der dannes grundlag for et fælles mødested i området, som ”samler den nuværende fragmenterede bykerne. 3. At Lystrup Svømme- og Aktivitetscenter har et bæredygtigt driftsregnskab, så alt drift og aktivitetsskabelse er ind tænkt i nuværende og fremtidige budgetter. 4. At bevare en høj kvalitet af såvel de fysiske rammer, som af undervisnings- og træningstilbud. 5. At der skabes en kultur i centeret, så både børn og voksne besøger centret uanset om de er medlemmer af Lystrup Svømning, forældre eller besøgende af eget formål. Nu har vi i denne ansøgning lagt vægt på de unge, da det er dem som vi har færrest af i foreningen, Vi har til mål at tiltrække især de unge til sociale aktiviteter, idræt og netværk i foreningen og vil med udgangspunkt i dem samle andre målgrupper til selvsamme formål

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

De frivillige ildsjæle i Lystrup Svømnings bestyrelse, instruktører og det engagerede byggeudvalg, har siden 2012 arbejdet hårdt for at realiserer projektet om at skabe Lystrup Svømme- og Aktivitetscenter, hvilket har medført at byggeriet starter her i oktober 2020. Løbende er lokale foreninger og borgere i området blevet inddraget til ideudvikling af projektet. Det har resulteret i, at projektet gennem årene er blevet formet og optimeret, så det er blevet så bæredygtigt som muligt. Vi arbejder nu på at skabe og danne de aktiviteter, ideer og værdimål vi har med byggeriet og samler borgergrupper på tværs af interesser, alder og tilknytning til foreningen for at skabe så aktiviteter for så mange så muligt. I dag er gode idrætsfaciliteter ikke længere en selvfølge i de lokale bysamfund. Det har selvfølge mange årsager, men ét er sikkert: Udviklingen finder sted dér, hvor folk lokalt er i stand til at skabe og sikre nye projekter i samarbejde med eksterne kræfter såsom fonde og sponsorsamarbejde. For at realisere udvidelsen af Lystrup Svømmehal, skal vi lokalt være i stand til at gå forrest med at skabe og sikre projektet. Så vi skal vinde idrætsprisen, da vi som forening gør alt hvad vi kan for at samle lokalsamfundet på tværs, skabe nye aktiviteter og invitere både medlemmer som nysgerrige gæster ind i vores miljø. Vi skaber åbne events og muligheder og er samtidig et sted, som tager de unge ind og giver dem mulighed for at hjælpe med at danne rammer og miljø.

Billeder eller YouTube