COLD Hawaii

Hvad går initiativet ud på?

Surfklubben North Atlantic Surf Association (NASA) i Klitmøller arbejdede i 2006 – 2007 med projektet Building the Cold Hawaii. Målet var en masterplan for surfing i Thy og dermed at bane vejen for tre ting: 1. Surfing som omdrejningspunkt i forbindelse med en større årlig begivenhed. 2. Surfing som led i en alternativ bosætningsstrategi for Thy. 3. Surfing som en del af et eller flere af de etablerede uddannelsestilbud i Thy. Vedr. surfing som omdrejningspunkt Siden 2010 har der været afholdt Cold Hawaii PWA World Cup, en international surfkonkurrence, hvor 32 af verdens bedste surfere dyster. Interessen for konkurrencen har været stødt stigende gennem årene i både ind- og udland, og i 2013 blev HKH Kronprins Frederik protektor for PWA World Cup'en i Cold Hawaii. NASA arrangerer hvert år en surf festival med navnet Surfjoint. På programmet står blandt andet koncerter med bands, DJ’s, internationale konkurrencer i windsurfing, kitesurfing og paddlesurfing, surffilmfestival, open air BBQ og gratis surfundervisning. Med over 1000 mennesker fra hele Nordeuropa, er Surfjoint festivalen en oplagt chance for at knytte nye bekendtskaber. Vedr. surfing som bosætningsstrategi Området har i dag nærmest udviklet sig til en lille surferkoloni og surferne, der i dag bor i Klitmøller, har skabt et spændende miljø og givet nyt liv til byen. Ingen surfere = ingen by Vedr. surfing som uddannelsestilbud Der er i dag en friskole med surfing på skemaet. Der er i år startet en Surf HF-linje på gymnasiet med 18 elever fra hele landet, der bor på det gamle strandhotel.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Friends of Cold Hawai er som frivillig forening vigtig for arrangementernes afholdelse. De yder en stor indsats for at finde sponsorer og midler til at trække eliten af surfere til Klitmøller på deres vej mod at finde verdensmesteren i surf. North Atlantic Surf Association (NASA) er en surf, kite- og windsurf klub i Thy. Der er for tiden 235 (oktober 2013) aktive medlemmer, hvoraf en forholdsvis stor procentdel er under 25 år, og klubben er medlem af Dansk Sejlunion under DIF. Klubben arrangerer hvert år 3-4 stævner og har de sidste 10 år været vært ved DM i Wave og freestyle. I 1998 var NASA medarrangører af VM. Der har også været afholdt et EM stævne med NASA som en af primusmotorerne. Klubben arrangerer desuden SurfJoint hver sommer hvor vi byder på gratis surfundervisning, grill, dj og et brag af en fest med live musik. Overskuddet går til børne og ungearbejde i klubben, samt læger uden grænser. Vi ser surfing som et af flere tilbud og aktiviteter, der blandt mange forskellige ting gør Thy til en fantastisk naturoplevelse. Det gælder både for fastboende og for turister.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Det er et projekt der har stor effekt på hele området Thy, og foreningens arbejde genererer et meget stort antal af frivillige i området. Klitmøller er den mest voksende egn i Thy, grundet surfing i forskellige arter. Der er opstået mange relaterede aktiviteter i forlængelse af Cold hawaii. Fx. friskole, HF linje, freelance kontor for bl.a. journalister og IT konsulenter.. Samlet set har initiativet været med til at udvikle vandkants Danmark i stedet for at afvikle det, idet det nu er med til at tiltrække unge og familier til Danmarks længst mod vest beliggende landsby, og dermed sikre arbejdspladser for butikker, købmand mv. Initiativet vækker opmærksomhed verden rundt og modsat f.eks. melodi grand prix har det ikke kostet noget.