OMBOLD

Hvad går initiativet ud på?

OMBOLD er en NGO, der siden 2003 har lavet gadefodbold for socialt udsatte voksne (eksempelvis hjemløse, misbrugere, psykisk sårbare m.fl.) med ambitionen om, at fællesskabet, og det at indgå på et hold, kan skabe (social) forandring hos den enkelte. Det seneste år er OMBOLD begyndt at samarbejde med lokale fodboldklubber og dertilhørende kommune om at få gruppen af socialt udsatte med i den lokale fodboldklub. I den lokale fodboldklub oprettes et OMBOLD-hold, hvor der er to trænere; en kommunalt-ansat træner med erfaring med målgruppen samt en træner fra den lokale fodboldklub. Spillerne her bliver derved en del af det lokale idrætsfællesskab. Derudover arbejdes der på, at for de spillere, hvor det er relevant, kan bygges bro, så spilleren kan blive en del af et ordinært hold i klubben eller indgå som frivillig. Målgruppen af socialt udsatte får derved et tæt tilhørsforhold til det lokale idrætsfællesskab, ensomhed reduceres, netværk styrkes m.m.. Initiativer kører indtil videre i Vordingborg, København, Høje-Taastrup og Viborg. Det starter snart op i Vejle, Svendborg og Aalborg.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Den lokale fodboldklub får en helt ny gruppe af spillere, som ikke normalt er tilknyttet foreningsidrætten. Klubberne, der deltager, fortæller, at det er givende for dem som klub med en alsidig medlemsskare, at de oprindelige spillere/medlemmer i deres klub får nedbrudt fordomme om målgruppen, og at de nye spillere bidrager med godt humør, perspektiv på tilværelsen og en ny måde at se klubben på.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

OMBOLDs initiativ med at få socialt udsatte voksne tilknyttet lokale fodboldklubber på de mulige præmisser (enten som selvfølgeligt hold eller ved fuld inklusion) skal vinde, fordi det i dette tætte samarbejde mellem klub, kommune og OMBOLD rent faktisk lykkes at få nogle personer, der ikke normalt passer ind i foreningsidrætten, til at tage aktivt del i denne. De lokale fodboldklubber åbner klubben op for en indtil nu ny målgruppe, får nye perspektiver og udvikler sig, så endnu flere har mulighed for at tage del i Danmarks stærke foreningsliv. Dette har positive effekter for dels målgruppen, klubbens og dens medlemmer og samfundet som helhed.