Trille og Trolle i Langhøj Håndbold.

Hvad går initiativet ud på?

Trille og Trolle er håndbold for børn i alderen 2-5 år sammen med en forældre, bedsteforældre eller anden voksen. Gennem leg og boldspil tages der hul på børnenes første håndboldår. Alle øvelser og lege er med til at styrke børnenes motorik og kropsbevisthed, og alt foregår på et niveau, hvor børnene kan være med. Samtidig bliver der stille og roligt rykket på børnenes grænser for, hvad de kan, så de på den måde hele tiden udvikler sig motorisk. Når mor og far også deltager, bliver det samtidigt en god oplevelse som familie, og det er ikke kun børnenes relationer, der styrkes. Børnene lærer at omgås andre i hallen og deltage i aktiviteter og får forståelsen af fællesskab.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Trillle og Trolle håndbold har i stor grad haft positiv indvirkning i Langhøj Håndbold. Først og fremmest er børnene tidligt kommet ind i foreningslivet og har sammen med deres forældre fået gode oplevelser i hallen. Når børnene er små, er det vigtigt, at de hele tiden føler sig trygge, og det er forældrenes tilstedeværelse medvirken til. Selvom de ikke oplever det på samme måde som voksne, får de alligevel oplevelsen af det fællesskab, der er i en forening. Det er det fællesskab, der gør, at børnene bliver ved med at komme i foreningen, når de bliver større, og som de med tiden bliver mere beviste om. Vi kan tydeligt se virkningen af Trille og Trolle på antal børn i de ældre rækker. Idræt er vigtigt for både børn og voksne. Specielt fra børnene er små er det vigtigt at få styrket de motoriske færdigheder og kropsbevistheden. Det er derfor positivt, når børnene tidligt får en naturlig gang i idrætsforeningerne, om det er håndbold eller fodbold er ikke vigtigt - det vigtige er idrætten og fællesskabet. Hvad forældrene angår er der også her vundet meget for foreningslivet. Forældre, som ikke før har haft deres gang i hallen, er nu kommet på banen. Forældrene har igennem deres børn fundet en god indgangsvinkel til foreningslivet. Vi oplever, at forældrene ser lige så meget frem til en formiddag i hallen som børnene. Der er altid god stemning og forældrene sætter stor pris på at møde de andre forældre i lokalsamfundet, som de måske kun møder kort i fx. børnenes institution. Med tiden er den efterfølgende kop kaffe, hvor også de voksnes relationer styrkes, nærmest blevet obligatorisk. For mig at se er det ikke kun Langhøj Håndbold der vinder på dette projekt. Når flere, både børn og voksne får øjene op foreningslivet og hvilke fantastiske muligheder det rummer, så vil det også komme de mange andre forninger i lokalområdet til gode. Sport er ikke kun for de "sporty" og det handler om langt mere end at vinde. Der er en idrætsforening der passer til alle. Gennem Trille og Trolle åbner vi folks øjne for hvor mange muligheder der er inden for foreningsidræt, og vi glædes hver gang vi ser et nyt ansigt.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Jeg kan se, at Trille og Trolle har haft en rigtig positiv indvirkning på vores forening, Langhøj Håndbold. Det har styrket vores forening både set på medlemmer og det sociale. Når forældrene er med og får et godt forhold til hinanden, er det gode fælleskab styrket fra starten. Foreningstanken er betinget af fælleskab. Og ved at give børnene gode oplevelser i en formning fra de er små, lærer vi dem vigtigheden af dette. Vi kan se at dette fællesskab gør sig gældende i hele lokalsamfundet, og jeg tror at vi styrker den kultur ved at lære børnene om fælleskab igennem fx håndbold. Den gode oplevelse ved håndbold er betinget af fælleskabet, og generelt er gode oplevelser forbundet med fællesskab. Når vi igennem Trille og Trolle viser børnene og deres forældre, hvad en forening kan tilbyde, oplever vi, at de får lyst til at involvere sig, og det kommer ikke kun Langhøj Håndbold til gode. Når forældrene ved, hvad foreningslivet kan tilbyde, kan de bedre vejlede deres børn og bakke dem op i deres valg af fritidsinteresser. Og mulighederne er mange, for vi bor heldigvis i et lokalsamfund hvor foreningstanken har godt fat. Og netop derfor er det vigtig, at vi giver den tanke videre gennem de gode oplevelser. På den måde styrker vi hele foreningsdanmark.