Sundhed i bevægelse Haraldslund Nordjylland

Hvad går initiativet ud på?

Motion og socialt samvær for hjerte- og kræftpatienter i Aalborg Kommune. Her samles brugere med samme diagnoser. De undervises af professionelle instruktører som har en tæt kontakt til brugerne. Der holdes foredrag der er relevant for gruppen. Vi har frivillige der kommer og hjælper til. Brugerne får motion der styrker kroppen og via afspænding kontakt til kroppen, hvilket de i høj grad har brug for fordi de er i krise og chok efter en livstruende diagnose. Bliver gladere fordi kroppen bruges på en god måde. Humøret stiger. Helbreds procenten stiger. Man får snakket med ligestillede der forstår en bedre end andre der ikke har haft sygdommen. Man får en indsigt i og kontakt til kroppens funktioner. Kræft- og hjertepatienter - både nye og tidligere - mødes til dejlig livgivende motion med ligestillede. Kroppen bliver rørt, humøret stiger, og efterfølgende socialt samvær i Café Mageløs gør, at man svæver derfra - trods svære diagnoser. Sygdomsramte, der har svært ved at tage sig sammen til at komme ud og blive rørt, overraskes over den imødekommenhed fra alle, når man møder frem. Initiativet -startet i Aalborg for 10 år siden - har spredt sig til hele landet! Kræftens Bekæmpelse støtter ordningen, som idag ikke længere er gratis, men 3/4 kommunalt financieret, og ca 1/4 ved deltager betaling I Ålborg er ordningen 10 år gammel (i Frederikshavn vist kun et år), og har 300 ugentlige deltagere rundt regnet, Projektet sker med støtte fra Aalborg Kommune, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen. Ann Pia, som også blev interviewet på P4, har på eget initiativ opstartet Sundhed i Bevægelse. Dette gjorde hun, idet et par venner var døde af kræft. Hun mente derfor at det er sundt for kræftramte, operedede og folk i behandling for kræft, at gøre motion. Dette tilbud fik mig igang efter en kræftoperation. Der er dejligt at gøre gymnastik med ligesindede. Der er ligeledes hold for hjertepatienter.

Hvordan kommer initiativet foreningsidrætten til gode?

Budskabet om, at motion nytter. Sundhed i bevægelse har bredt sig til hele landet. Brugerne bliver opmærksom på- og begynder at bruge de andre motion tilbud der er i huset eller andre steder som ikke er en del af Sundhed i bevægelse. Sundhed i bevægelse registrerer nu næsten 10.000 biletter pr. år og vi vil rigtig gerne med stor gavn udvide projektet til andre mennesker med en kronisk sygdom eks. kol, astma, sukkersyge, eller for børn med kræft. Ordningen er ikke tilknyttet de kendte idrætsorganisationer, men er et tilbud til patienter eller tidligere patienter med diagnoser som sagt indenfor kræft eller hjerte sygdommene. Personligt har jeg engang haft kræft, og jeg er i dag en flere gange opereret hjertepatient. Altså ikke i stand til ordinær foreningsgymnastik. Vi optræder bl.a. på YouTube og har haft en instruktør med store talenter for at samle denne oversete målgruppe op, og skraffe kommunalt tilskud. Desværre er hun nu sparet væk, og ordningen er privatiseret under Haraldslund Vand og Kulturhus, Aalborg.

Hvorfor skal dette initiativ vinde Danskernes Idrætspris?

Fordi det kan ses og opleves hvor meget motion og socialt samvær har gavnet brugerne. Vi spreder budskabet omkring motion og dens livsbekræftende virkning. Vi vil gerne har flere lidt større foredragsholdere ind. Vi vil gerne udvide til andre kronikkere og børn med en kræft diagnose. Vi får derfor måske brug for lidt efteruddannelse. Det er så enestående et initiativ, der tilgodeser så mange ressourcer hos tidligere hjerte-kræft patienter, der ellers ikke ville komme ud i de lokale idrætsforeninger og dyrke motion og dermed med stor sandsynlighed komme tilbage i hospitals systemet. Det er trygge rammer, når man ved alle de andre også har været "syge" og alle bliver jo glade og får overskud af motion og sammenhold.